Nieuws

Op deze site houden we u graag op de hoogte van gebeurtenissen en activiteiten rondom Stap voor Stap. 

Voorjaar 2024

Afgelopen week hebben we als bestuur een grote stap gezet: 

We hebben de spellen en uitbreidingen die we nog op voorraad hadden weggeschonken.  

Er gingen 25 spellen en 28 losse kaartensets naar het IPSO, het overkoepelend orgaan van inloophuizen in Nederland. Zij hebben bij de inloophuizen gepeild wie er zo’n spel wilde hebben en er was overweldigend veel belangstelling. Binnenkort worden de spellen door hen verder verspreid.

Daarnaast gingen er 25 spellen met dementiekaarten naar Alzheimer Nederland. Daar worden de spellen verspreid over verschillende regio’s, zodat Alzheimer Café’s en Trefpunten ze kunnen aanvragen en gebruiken voor hun bijeenkomsten.

Zoals gezegd: een grote stap!

Voor ons stopt hiermee de administratieve rompslomp en de verantwoordelijke taak om het spel in de markt te zetten. Terwijl het spel wél zijn weg gaat vinden door heel Nederland. Het gaat gebruikt worden! Op allerlei plekken gaan mensen met behulp van het spel met elkaar in gesprek. En daarmee krijgt het de bestemming waar het voor bedoeld is!

 

Lieve Liesbeth,

Jouw erfenis aan de wereld vindt zijn plek! Samen met jou hopen en verwachten we dat er veel mooie en kostbare gesprekken gevoerd gaan worden. Dat het spel mensen zal helpen uit te spreken wat kwetsbaar, maar tegelijk ó zo belangrijk is. Wij zijn er trots op dat we de weg van Stap voor Stap samen met jou mochten gaan!

17 november 2023

Na een paar intensieve weken kijken we terug op een paar heel bijzondere bijeenkomsten. 

Bijvoorbeeld in het Vechtgenotenhuis in Ommen, inloophuis voor mensen die met kanker te maken hebben (gehad). Daar was de avond te kort voor de gesprekken die we voerden en de verhalen die boven kwamen. We gebruikten het originele spel en playmobilpoppetjes. Wat bijzonder dat je met een groepje mensen die elkaar niet kennen in zó korte tijd zó vertrouwd met elkaar kunt praten! En wat een (h)erkenning over en weer! 

Een paar weken later speelden we het spel met de uitbreiding dementie bij het Alzheimer Trefpunt in Almelo. Hier ging een grote groep mensen in kleine groepjes met 5 spellen in gesprek. En ook hier was de avond te kort voor alle verhalen die gedeeld werden. Dit is zoals het spel bedoeld is: volop gesprekken, die af en toe onderbroken worden door een lachsalvo of een paar tranen. Wat zijn we trots en dankbaar dat we met dit spel aan de slag mogen! 

 

 

 

Wil jij informatie over de mogelijkheden van het spel of zelf een bijeenkomst met het spel organiseren? Neem dan, geheel vrijblijvend, contact met ons op! 

27 september 2023

De komende weken gaan we op verschillende plaatsen aan de slag met het spel. Kijk bij de Activiteiten waar je ons de komende weken kunt vinden. 

Mooi dat het spel weer kan gaan doen waarvoor het bedoelt is!

12 februari 2023

En dan is het nu eindelijk zo ver dat we de uitbreiding ook kunnen promoten! Na lange tijd van afwachten, plannen maken en voorbereidingen treffen is het nu echt tijd om meer bekendheid te  geven aan het prachtige spel én de uitbreiding. Want wat zijn ze allebei nu al waardevol gebleken! 

Wij sturen je graag onze mooie folder toe, via de post of digitaal. En nóg liever geven we persoonlijk informatie. Dus: Neem vooral contact met ons op!

En ben je al bekend met het spel of de uitbreiding? Geeft het door! Spel stap voor Stap: een prachtige gespreksvorm voor (o.a.) mensen die te maken hebben (gehad) met kanker, dementie of een andere ernstige aandoening! 

4 maart 2021

Mégatrots zijn wij! De uitbreiding dementie is klaar! En wat is ie móói!!!

Op 4 maart mochten we het eerste exemplaar ontvangen uit handen van de drukker (De Bunschoter).

De uitbreiding bestaat uit 50 kaarten met voornamelijk nieuwe vragen, toegespitst op dementie. Sommige vragen komen uit het originele spel, maar zijn korter en concreter geformuleerd. Wij denken dat de uitbreiding hierdoor ook door mensen met (beginnende) dementie te gebruiken is. Uiteraard is ook deze uitbreiding breder inzetbaar. Een groot aantal vragen is waardevol op allerlei momenten in het leven. Ook kunnen de kaarten van de uitbreiding gemengd worden met het oorspronkelijke spel. Na afloop kun je ze eenvoudig weer scheiden door het vergeet-mij-nietje. 

Wij hopen dat het spel met de uitbreiding net als het oorspronkelijke spel een waardevol middel zal blijken te zijn om met elkaar in gesprek te gaan. Voor mensen met dementie en hun naasten, met elkaar, maar ook met lotgenoten. Om zo bronnen van verdriet en veerkracht aan te boren en te delen. 

Nu hard aan de slag om deze prachtige uitbreiding te verspreiden. Dus houd deze website in de gaten, jullie horen van ons! 

27 januari 2021

En weer is het 27 januari ...  Drie jaar geleden presenteerde Liesbeth op haar verjaardag haar spel Stap voor Stap, haar erfenis aan de wereld. Er begon een bijzonder avontuur. Hoe graag hadden we vandaag deze bijzondere dag willen vieren met een training rondom het spel: 'Stap voor Stap in beweging'. Door corona moesten we dat helaas voortijdig afzeggen, maar de ideeën liggen klaar. Wanneer het kan pakken we ze weer op. 

En ondertussen zijn we stapje voor stapje verder gegaan met onze andere ideeën: de uitbreiding ligt bij de drukker. We zijn er nu al trots op! Want wat is ie mooi geworden! En wat past ie goed bij het oorspronkelijke spel! Nog éven geduld hebben, binnenkort kunnen we beginnen met de verspreiding. Spel Stap voor Stap krijgt met deze uitbreiding een extra dimensie en volop nieuwe mogelijkheden. 

Lieve Liesbeth, natuurlijk denken we vandaag aan jou! In je prachtige spel en in onze dierbare herinneringen blijf je bij ons. 

15 september 2020 Uitbreiding dementie inhoudelijk klaar! 

Vorige week zijn we voor het eerst sinds corona weer bij elkaar geweest. Hoewel we elkaar niet konden ontmoeten hebben we in de afgelopen periode wel stappen gezet. De uitbreiding dementie is klaar! Nou ja, klaar ... We hebben 50 nieuwe en aangepaste vragen, met 50 nieuwe afbeeldingen uitgewerkt. Gewikt en gewogen, geselecteerd en geschrapt. Maar nu liggen ze er! Klaar om mee naar de drukker te gaan! 

21 augustus 2020 Training 'Stap voor stap in beweging' uitgesteld ...

We hadden mooie plannen om op 27 januari, de verjaardag van Liesbeth, een nieuwe trainingsdag rondom het spel te organiseren. Maar helaas ... op dit moment is er door corona te veel onzeker om dit door te zetten. Maar de flyer is zo goed als klaar, net als onze ideeën voor die dag. We pakken ze later gewoon weer op! 

13 januari 2020 Weer een stapje ... 

Elke weg begint met een eerste stap. Maar sinds afgelopen vrijdag zijn we weer een stap verder met de uitbreiding van het spel. Een hele nieuwe set met kaarten. Deze keer gericht op mensen die met dementie te maken hebben. Uiteraard om te gebruiken bij het originele houten spelbord.

26 september 2019 Stap voor stap verder

Gisteren voor het eerst na de zomer weer als bestuur bij elkaar geweest. Met elkaar nadenken over, en werken aan een uitbreiding van het spel, deze keer gericht op mensen met dementie en hun naasten. Dat riep naast ideeën en idealen ook best veel vragen en discussie op. We gaan er vol goede moed mee verder ... Stap voor stap!

12 april 2019 'Nazorg ex-kankerpatiënten schiet ernstig tekort'

Vandaag in het nieuws: Nazorg ex-patiënten schiet ernstig tekort. Hoe herkenbaar! Dit is precies wat Liesbeth heeft ervaren telkens als ze weer een behandeltraject had afgerond. Er is veel aandacht voor overleven, herstel en beter worden, maar nauwelijks voor alles wat er is veranderd of wat je door de kanker hebt verloren. En juist hierom ontwikkelde zij het spel 'Stap voor Stap'. Een mooi middel om hierover in gesprek te gaan en zo inzicht te krijgen in je eigen manier van omgaan met kanker. 

14 februari 2019 Symposium Naasten in beeld

Op 14 februari hebben we in Den Haag spel Stap voor Stap gepresenteerd op het symposium van Naasten in Beeld. Onder de noemer 'Praten helpt' werden hier verschillende tools gepresenteerd, waarmee het onderlinge gesprek aangegaan kan worden. Prachtige methodes die kinderen, jongeren en volwassenen helpen het gesprek aan te gaan met familie en vrienden bij 'life-events', zoals bijvoorbeeld ernstige ziekte. Een presentatie voor zorgprofessionals, beleidsmakers en medewerkers aan het project. Mooi hoe het spel hier op z'n plek was! 

27 januari 2019 Een jaar later

Lieve Liesbeth,

 

Een jaar geleden schitterde je op je eigen feest. Het was je laatste verjaardag en tegelijk de geboorte van iets nieuws: het spel Stap voor Stap, jouw erfenis aan de wereld. Met grote zorgvuldigheid had je alles tot in de puntjes geregisseerd: Van de gasten die aanwezig moesten zijn tot certificaten, en van passende gebakjes tot kaarslicht en wensen voor de toekomst. Het werd een dag met een gouden randje!

 

En nu zijn we een jaar verder. Er is veel gebeurd! Jij bent er niet meer, en wij, die dicht om je heen stonden hebben al weer van alles meegemaakt zonder jou.

Het was een heftig jaar…

 

Maar we dragen je met ons mee en komen je op allerlei manieren tegen. Niet in de laatste plaats door je spel. Jouw prachtige spel dat gestaag z’n weg vindt. Steeds meer z’n weg naar mensen die met kanker geconfronteerd werden. We zien hoeveel het voor mensen kan betekenen en we doen ons best om er verder mee aan de slag te gaan. Plannen en dromen hebben we volop: Zo werken we verder aan de uitbreiding. Jij had de eerste opzet al gemaakt. Wij spitsen het nu eerst toe op dementie, maar er liggen méér ideeën klaar! En we hopen in de komende tijd ook echt meer aan PR te werken. Er lopen wat lijntjes, wie wéét waar je ons de komende tijd kunt zien! En dit jaar was het nog te vroeg, maar we hebben plannen om volgend jaar rond deze tijd de verjaardag van je spel op gepaste wijze te vieren. We dromen van een studiedag waarop veel nieuwe ideeën gedeeld en gevormd kunnen worden.

 

We zijn er trots op dat wij met jouw spel verder aan de slag mogen. 

11 juni 2018 Liesbeth is overleden

Op 11 juni 2018 is Liesbeth overleden aan de gevolgen van kanker. Wij hebben haar op 14 juni 2018 begraven op een mooie plek in het bos van een natuurbegraafplaats. Als bestuur van de landelijke Stichting Stap voor Stap gaan we verder met de erfenis: het prachtige waardevolle spel Stap voor Stap. 

27 januari 2018 De verjaardag van Liesbeth

Op haar eigen verjaardag, gaf Liesbeth een presentatie over het spel Stap voor Stap. Wat was het een dag met een gouden randje. Het spel mag de wereld in, het ligt al op heel veel plekken verspreid door Nederland.
Het kaarslicht is door Liesbeth en door de bestuursleden van de stichting ontstoken, als symbool dat er licht mag gaan schijnen op dat waar de cliënten aandacht voor nodig hebben.
Dat de stichting levendig mag blijven en een hulp mag zijn voor wie dit nodig heeft.

 

3 januari 2018 Liesbeth in het huis aan huis blad Rijnpost 

2 december 2017 Het spel kan de wereld in! 

Op zaterdag 2 december was het zover! Buiten was het koud, met prachtige rijp op de bomen. We verzamelden ons in de nieuwe werkplaats van Dirk Ettema in Deventer, via deze link meer informatie over zijn bedrijf Meerdirk. Alle houten spelborden lagen klaar, wat zijn ze met heel veel vakmanschap en handwerk gemaakt! De auto van Liesbeth was vol met de speldozen, de handleidingen, de spelkaarten en ook gezonde spanning voor wat deze dag allemaal ging brengen. Als bestuursleden hebben we alle dozen in elkaar gezet en gevuld. 
Wat een mijlpaal! Nog geen half jaar na de diplomering van Liesbeth zijn 100 spellen klaar om de wereld in te gaan!! 

1 november 2017 Het prototype van de speldoos

Een hele mooie bijzondere dag! Liesbeth had een afspraak bij de Bunschoter (www.debunschoter.nl) om het prototype van de speldoos te bekijken. 

En kijk hoe mooi!

26 oktober 2017 Still going strong.....

Hoe een plank een spelbord werd! Steeds meer spelborden zijn klaar voor de volgende ronde .... 

17 oktober 2017 het spel in productie

Het eerste spelbord rolde vanmorgen onder de frees vandaan ....

10 oktober 2017 website online

Op 10 oktober 2017 was de website klaar en kon deze gepubliceerd worden!

7 oktober 2017 digitale versie van het spel is klaar

Een digitale versie van het spel. De productie start bijna! Ook de doos van het spel wordt nu in productie genomen. Over een maand is alles klaar voor verzending

19 september 2017 oprichting Landelijke Stichting Stap voor Stap

Jeannette, Liesbeth en Hanneke bij de notaris

17 juni 2017 introductie spel

Op 17 juni 2017 was het zo ver, de informatiemarkt van het Landelijk Steunpunt Verlies. Een markt waarbij alle studenten de mogelijkheid kregen om het eindproduct te presenteren. En daar presenteerde Liesbeth haar spel. Ik was zo diep onder de indruk van haar spel, wat zij maakte voor anderen ondanks haar eigen ziekzijn. Ik stond tegenover Liesbeth en riep vol enthousiasme: 'Liesbeth jouw spel is zo mooi, dat moet echt gepubliceerd worden! Ik snap dat jij er niet alle energie voor hebt, maar ik weet zeker dat medestudenten jou en mij willen helpen om dit prachtige spel uit te geven'.

Twee maanden later bouw ik de website en wordt het spel geproduceerd. We did it!!!

 

En kan ik alleen maar zeggen: Liesbeth wat ben ik ongelooflijk trots op jou. Dat je met jouw persoonlijke ervaringen met kanker en de psychosociale begeleiding en jouw beperkte energie in staat bent geweest om dit spel te maken. Je gunt anderen andere ervaringen zodat zij in veerkracht kunnen wandelen tussen herstel en verlies. 
Dank je wel voor jouw vertrouwen, Liefs Janine